Út a teljességhez

„Mit jelent a betegség? Miről árulkodik a tünet?” teszik fel a kérdést a könyv szerzői.
út a teljességhez nyitó kép

A betegségek jelentése és jelentősége
Thorwald Dethlefsen és Ruediger Dahlke

„Mit jelent a betegség? Miről árulkodik a tünet?” teszik fel a kérdést a könyv szerzői.

Számomra ez a könyv az egyik alapmű a problémák pszichoszomatikus megközelítésének témakörében. Az elsők között volt, amit elolvastam az első megjelenésekor 1991-ben.

Ismereteit folyamatosan alkalmazom a munkám (mentálhigiénés tanácsadás és speciális kineziológiai balanszok) során, de a magánéletemben is, amikor valamilyen problémám mögötti tartalmat szeretném feltárni.

Miről szól a könyv?

I. RÉSZ A betegség és a gyógyulás megértésének elméleti feltételei

A betegség és szimptóma összehasonlításával kezdik könyvüket a szerzők. A betegség és gyógyulás kérdéskörét új módon közelítik meg.  A könyvben később az egyes tüneteknél feltesznek olyan kérdéseket is, amelyet eddig tabu övezett, azaz nem illett róla beszélni. Ezzel néhol szembemennek a modern orvostudomány által képviselt nézőpontokkal.

A betegség és a gyógyulás témáját értelmezve szemlélik. Ez azt jelenti, hogy nem a „tudományos” nézőpontból indulnak ki, mivel álláspontjuk szerint azok a „funkcionális szintre korlátozódnak”. Ki is fejtik, hogy a könyv olvasásához nyitottság szükséges és azoknak szól, akik hajlandóak a kérdésekre őszintén válaszolni, és végig járni azt az önismereti utat, ami szükséges a pozitív változáshoz.

Majd a megközelítésük filozófiai hátterét ismertetik közérthető módon:

„Félrevezető tehát azt állítani, hogy a test beteg; beteg csak az ember lehet – s betegsége testében jelentkezik tünetként.”

A polaritás törvényét leírva említést tesznek a bal és jobb agyfélteke feladatairól is. Ezért tudom jól használni a megközelítéseiket a kineziológiai munkám során, hiszen ott is használjuk ezt a fajta szemléletmódot.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak az árnyékunknak (Jung nyomán). Mivel azonosítjuk, hogyan határozzuk meg magunkat? Ha pl. azt mondom, hogy aktív vagyok, akkor ez már kizárja, hogy lustálkodjak és passzív legyek. Ezzel ezt a két tulajdonságot ki is zártam az életemből. DE! Attól az még ott van bennünk. Az ellenkező pólusban. „Így minden identifikáció, mely döntésen nyugszik, az egyik pólust kirekeszti.” Ha elutasítjuk pl. a lustaságot, akkor ez csak azt jelenti, hogy kiszorítom a tudatból és az elutasított tartalom az árnyékunkban él tovább és onnan vetítjük ki és fejti ki hatását…

Mi a betegség? Amennyiben nem az egységben élünk (lásd polaritás), addig valamelyik „oldal” fog győzni és megbetegszik. Hogy tudunk egészségesek lenni? Úgy, hogy „önszántunkból meghajoljunk (németül beugen), mielőtt még a betegség erre a meghajlásra rákényszerítene bennünket.” Ez nem más, mint a betegségek megelőzése.

Felismerjük, hogy a betegségen keresztül a testünk mit üzen nekünk. E tekintetből azt láthatjuk, hogy a betegség teszi lehetővé a fejlődést, a továbblépést az életben. Az egység megvalósítását.

A kauzalitás (okság) működésének bemutatásán keresztül elvezetik az olvasót ahhoz, hogy érthető legyen a tünetek analógiájának és szimbolikájának a megismerése, feltárása. Meghallom, amit üzen a tünetem?

Ehhez a nyelvet, a használt kifejezéseket érdemes figyelnünk. A nyelvvel több szinten fejezzük ki magunkat. „A nyelvünk pszichoszomatikus.” jelentik ki.

Mit takar ez?

„Majdnem minden megfogalmazást és szót, amellyel fizikai állapotot vagy folyamatot írunk le, testi tapasztalatból kölcsönöztünk.” Azaz a nyelvben kifejeződik a betegség mögötti lelki tartalom. pl.: csak azt tudjuk „fel-fogni”, amit meg tudunk fogni a kezünkkel; ha „be vagyunk gyulladva”, akkor félünk azaz konfliktust élünk át (lásd később) …

Tehát a tünet az (fizikai reakció), ami teljessé tesz minket, hisz jelzi a hiányosságainkat, mégpedig a nyelven keresztül (lelki tartalom). A betegség azonban nem a megoldás, hanem csak egy szükséges út ahhoz, hogy az árnyékunkat integrálni tudjuk személyiségünkbe. Amennyiben nem oldjuk meg a feladatot, akkor elindul egy 7 lépcsős folyamat, amely a pszichés kifejeződéssel kezdődik (1. lépés) és a halálon túlmutatva a veleszületett (karmikus) zavarokkal végződik (7. lépés, részletesen lásd a könyvben).

út a teljességhez 1

II. RÉSZ A betegség jelentése és jelentősége

Kórképek és jelentésük

Ebben a részben megismerhetjük az egyes betegségek kialakulásának folyamatát. Azt a folyamatot, amit a nyelven keresztül írhatunk le és jelzik azt, hogy az adott tünet hátterében milyen megoldatlan pszichés feladat áll.

Nézzük a fertőzést, ami gyulladással kezdődik. A gyulladást a háború analógiáján keresztül mutatják be a szerzők. A test felveszi a harcot a betolakodókkal. Harcol ellenük, ami mindkét oldalon veszteségekkel jár. A harcban vannak robbanások, tűz. A következmény: duzzanat, kivörösödés, fájdalom, láz, azaz gyulladás. Maga a szó is ezt fejezi ki: valami begyullad és ég. Megoldatlan konfliktus hatására fellobban a láng, vagy begyulladunk (félelmünkben), fel is robbanhatunk (pl. mérgünkben) stb. Sok arca lehet a konfliktusnak. Figyeljük, milyen szavakat használunk…

Természetesen a könyveben sokkal részletesebben kerül a téma kifejtésre, de azt gondolom, hogy ebből már érthető az analógia logikája.

Megoldás lehet testi szinten (a test megnyeri a csatát a betolakodók ellen) és tudati szinten is (integrálom a konfliktus forrását a tudatomba és megoldom azt).

Az egyes tünetek végén a szerzők segítő kérdéseket tesznek fel, amelyeket érdemes kellő elmélyedéssel és őszinteséggel megválaszolni.

„Aki hajlamos a gyulladásra, megpróbálja elkerülni a konfliktusokat.

Fertőzéses megbetegedés esetén a következő kérdéseket tegyük fel magunknak:
1. Melyek azok a konfliktusok, amelyeket nem látok meg a saját életemben?
2. Melyik az a probléma, amely elől kitérek?
3. Melyik az a konfliktus, amelynek meglétét nem vallom be magamnak?”

A könyvben feldolgozott témák:

A fertőzés

Az elhárítás rendszere

A légzés

Tüdőasztma(Asthmabronchiale)

Megfázás és influenzás bántalmak

Az emésztés

A gyomor

A vékonybél és a vastagbél

A hasnyálmirigy

A máj

Az epehólyagA kóros lesoványodás (anorexia nervosa)

Az érzékszervek

A szem

A fül

Fejfájás

Migrén

A bőr

A vese

Szexualitás és terhesség

Szív és vérkeringés

Alacsony vérnyomás – magas vérnyomás

A szív

Kötőszöveti gyengeség, visszér, trombózis

Mozgásszervek és idegek

Porckorong és isiász

Az ízületek

Reumatikus jellegű bántalmak

Motorikus zavarok: ferde nyak, írógörcs

Körömrágás

Dadogás

Balesetek

Pszichés tünetek

Adepresszió

Az álmatlanság

Szenvedélybetegségek

A falánkság

Az alkohol

A dohányzás

A kábítószerek

Rák (Rosszindulatú sejtburjánzás)

AIDS

Rólunk

Gál Attila vagyok és 1994 óta foglalkozom képességfejlesztéssel, kineziológiával, a Coué-módszerrel. A Coué könyveket 1998 óta adom ki.

Fontosnak tartom a tájékoztatást, az információk átadását arról, hogy miként tehetünk felelősséggel önmagunkért.

Ennek egyik eszköze a könyv!

Korábbi bejegyzések

Kategóriák

Kövessen minket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírleveleinkben tájékoztatásokat küldünk ki az újdonságokról, akciókról, könyveink megjelenéséről, tréningjeink időpontjáról, azért, hogy Ön semmiképpen se maradjon le azokról a lehetőségekről, programokról, amelyek érdeklik Önt. Nem küldünk spameket, mert azokat mi sem szeretjük. Alkalmanként küldünk cikkeket, részleteket a könyveinkkel, programjainkkal kapcsolatban. A későbbiek során bármikor leiratkozhat.