Elmetérképezés

“Az elmetérkép egy bonyolult diagram, amely egy agysejt szerkezetét tükrözi, közepéből kinyúló ágakkal, és maga a diagram az asszociációs folyamat mintájára készül.”-Tony Buzan
elmetérkép

6 évvel ezelőtt találkoztam egy fantasztikus módszerrel, amit azóta nem csak a saját tanulási folyamataiamban használok, hanem beépítettem az oktatásba is, mint tanító. Tony Buzan könyvében “az univerzum leghatékonyabb mentális eszköze”-ként hivatkoznak rá. Ebben az írásomban a legfontosabb tudnivalókat ismerheted meg elmetérképzéssel kapcsolatban.

“Az elmetérkép egy bonyolult diagram, amely egy agysejt szerkezetét tükrözi, közepéből kinyúló ágakkal, és maga a diagram az asszociációs folyamat mintájára készül.” – Tony Buzan (2018), Elmetérképezés mesterfokon, Bioenergetik Kiadó.

Ne ijedj meg! Annyira nem bonyolult, sőt inkább logikus. Logikus, mert az asszociáció logikájában gyökerezik. Struktúrált, átekinthető, használható.

Megrajzolható kézzel és számítóképes programmal is létrehozhatjuk. Alkalmazható az élet minden területén: problémamegoldás, tervezés, tananyag-feldolgozás, stb.

A legtöbben egyszínű kékkel vagy feketével jegyzetelnek. Ha sokáig csináljuk ezt, unalmassá válhat, egy idő után elveszíthetjük a fonalat, hogy honnan hová is jutottunk, az agyunk ekkor kikapcsol.

Elmetérképezés során színeket, ábrákat, kulcsszavakat használunk, így közben nyitottak, kreatívak tudunk maradni. Könnyedén megláthatjuk az összefüggéseket. Ennek a módszernek a használata közben mindkét agyféltekénket bevonjuk a folyamatba a színek és a szavak segítségével.

 • Minden egyes különálló szó egyedi asszociációsorozatot indít el.
 • A színek serkentik az emlékezést és a kreativitást, sőt kódként is működhet.
 • A képek harmóniát hoznak létre a jobb és a bal agyfélteke között, kiegyensúlyozva a nyelvi képességeinket vizuális képességeinkkel.

Bizonyára hallottad már, hogy “egy kép felér ezer szóval”, nos az elmetérkép is egy kép.

Hogyan állj neki?

Az elmetérkép kiváló módja a gondolatok rendszerezésének.

Használhatod nyelvtanuláshoz, esszéíráshoz, kutatáshoz.

Néhány ötlet:

 • utazás megtervezése,
 • célkitűzés,
 • pénzügyek kezelése,
 • tanulás, jegyzetelés,
 • memória javítás,
 • szövegértés,
 • időbeosztás,
 • beszédre való felkészülés.

Kezdd el még ma!

Tudtad, hogy rendeznek Elmetérlépezés-világbajnokságot?

2009-ben egy 23 éves Liu Jan nevű pekingi származású fiatal hölgy elvállalta egy 600m2-es elmetérkép elkészítésének a vezetését a 19. Memória-világbajnokság ideje alatt. Idővel az elmetérképezés oktatójává vált. Tanítványaival sorra döntögetik meg az elmetérképek méretbeli és időbeni elkészítésének rekordjait. 2016-ban aranyérmet szerzett az Elmetérképezés-világbajnokságon.

Facskó Ágnes

Rólunk

Gál Attila vagyok és 1994 óta foglalkozom képességfejlesztéssel, kineziológiával, a Coué-módszerrel. A Coué könyveket 1998 óta adom ki.

Fontosnak tartom a tájékoztatást, az információk átadását arról, hogy miként tehetünk felelősséggel önmagunkért.

Ennek egyik eszköze a könyv!

Korábbi bejegyzések

Kategóriák

Kövessen minket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hírleveleinkben tájékoztatásokat küldünk ki az újdonságokról, akciókról, könyveink megjelenéséről, tréningjeink időpontjáról, azért, hogy Ön semmiképpen se maradjon le azokról a lehetőségekről, programokról, amelyek érdeklik Önt. Nem küldünk spameket, mert azokat mi sem szeretjük. Alkalmanként küldünk cikkeket, részleteket a könyveinkkel, programjainkkal kapcsolatban. A későbbiek során bármikor leiratkozhat.